12 Ekim 2011 Çarşamba

Dünyamıza su nereden geldi

DÜNYAMIZA SU NEREDEN GELDİ.
4.5 milyar yıl önce okyanuslar yoktu. Su olmadan hayat da olamazdı. Fakat su nereden gelmişti? Güneş sistemi çok sıcaktı ve bütün gezegenler bu yüksek sıcaklıkta su barındıramazdı. Suyun güneş sisteminin dışından gelmesi gerekirdi. Bu soruya cevap aranırken 18 Ocak 2000 yılında bir meteor dünyaya düştü. İşte aranan sorunun cevabı da bu meteordaydı. Şekil 3.


Şekil 2 Dünyaya düşen meteorun temsili resmi. images.habervitrini.com/.../69mb25meteor.jpg

Meteor British Columbia’daki Tagish gölüne düşmüştü.. Göl buzlarla kaplı olduğu için meteor dağılmadan kalabildi. Bu iyi korunmuş meteoru inceleyen Dr.Michael Zolensky (Nasa) meteorun %20’ sini suyun teşkil ettiğini gördü. Resim 3.İncelemeleri sonucu Meteorun kilimsi bir maddeden olduğunu tespit etti. Yapılan yörünge hesapları ile de meteorun astreoid kuşağının dışından gelmiş olduğu bulunuyor. Dünyanın ilk zamanlarında da oluşan meteor yağmurları bu şekilde dünyanın ilk suya kavuşmasına vesile olmuşlardı. Çarpan meteorlar suyun açığa çıkmasına sebep oluyorlardı. Meteorların yörüngelerinden çıkıp dünyaya yönelmeleri nin ise dev gezegen Jupiterin çekim gücü ile olduğu sanılmakta. Suyun dünyanın oluşum safhalarında sanıldığından da erken oluştuğu anlaşılıyor.










Resim 2 http://calgary.rasc.ca/photos/tagish_lake_1.jpg

Resim 3 Dr.Michael Zolensky (nasa) meteorun %20 sini suyun teşkil ettiğini görüyor










Dr.Stephan Mojzis –University of Colorado. Dünyadaki en eski kaya parçalarını alıp toz haline getirdi ve içinde zirkon parçaları buldu. İyon bir mikro sonda kullanarak zirconların içindeki O2 ni ölçtü.


Kristallerin belli bir kayaç türünde meydana geldiğini buldu. Ve bu kayaçta sadece su olunca oluşan bir kayaç türü idi. Zirconların olduğu dönemde suyun olduğu kanıtlanmıştı. Bu zirkon içeren kayaçların bazıları yaklaşık 4,5 milyar yıl yaşında idi. Bundan önce ilan edilen en eski kaya 4.28 milyar yıl idi. Bu ise dünyanın oluşumu başladığından 150 milyon yıl sonra suya kavuştuğunu ispatlıyordu.
Meteorların düştüğü ilk zamanlar yeryüzünde cehennemi koşullar hüküm sürmektey di. Llikit kayaç okyanusları, kaynayan sülfür, patlayan volkanlar, kızgın lavlar, durmaksızın gökten yağan taş ve asteroidler. Yüzey soğudukça volkanlardan çıkan gazlar ile dünyaya çarpan, gaz ve buzdan oluşan kuyruklu yıldızlar sayesinde su buharı oluştu. Karbon dioksit, su buharı, nitrojen ve kötü kokulu sülfür bileşiklerinden oluşan hava sıcak, yoğun ve tozluydu. Bu dönemde dünyada yaşam yoktu. Su buharı atmosferin daha soğuk olan üst kesiminde yoğunlaşarak bulutları oluşturdu. Yerçekimi sayesinde tutulan atmosfer, büyük ölçüde gezegenin iç katmanlarından kaynaklanan gazların yanardağ etkinliği ile yüzeye çıkması sonucu oluşmuştu. Bununla birlikte, gezegenimiz tarihi boyunca dünya dışı kaynaklardan da beslenmiş ve etkilenmiştir.

Su, sıcak yağmurlar halinde yer yüzüne indi, ancak yüzey çok sıcaktı, tekrar buharlaştı. Bu işlemler tekrar ettikçe yerkabuğu soğumaya başladı, kabuk soğudukça su buharları yoğunlaştı ve yağan yağmurlarla okyanuslar oluştu. Bütün bu konu ile aşağıdaki ayeti ilşkilendirmek mümkün gözüküyor.
Enbiya süresi 30. Küfre sapanlar/inkâr edenler, gökler ve yer (bir madde halinde) birleşik iken onları (büyük bir patlama ile) ayırdığımızı ve her canlı şeyi sudan yarattığımızı bilmediler mi? Onlar hâlâ inanmazlar mı?
Ve Allah’ın takdiri ile dünya ilk suyuna ve denizlerine kavuştu.Bundan sonrada milyarlarca yıl sürecek dünyanın insanlar için hazırlanma dönemi başladı.
Verdiğimiz örnekler şu anki bilgilerimiz ışığındadır.En doğrusunu yüce Allah bilir.

Hiç yorum yok: