31 Mart 2012 Cumartesi

DÜNYAMIZA SU NEREDEN GELDİ.

4.5 milyar yıl önce okyanuslar yoktu. Su olmadan hayat da olamazdı. Fakat su nereden gelmişti. Güneş sistemi çok sıcaktı. Ve bütün gezegenler bu yüksek sıcaklıkta su barındıramazdı. Su güneş sisteminin dışından gelmesi gerekirdi. Bu soruya cevap aranırken 18 Ocak 2000 yılında bir meteor dünyaya çarpıyor ve cevabı da bu meteorda buluyoruz. Şekil 3.

meteor

Şekil 2 Dünyaya düşen meteorun temsili resmi. images.habervitrini.com/.../69mb25meteor.jpg

Meteor British Columbia Tagish gölüne düşüyor. Göl buzlarla kaplı olduğu için meteor dağılmadan kalabildi. Bu iyi korunmuş meteoru inceleyen Dr.Michael Zolensky (nasa) meteorun %20 sini suyun teşkil ettiğini görüyor. Resim 3. Meteorun kilimsi bir maddeden olduğunu tespit ediyor. Yapılan yörünge hesapları ile meteorun astreoid kuşağının dışından gelmiş olduğu bulunuyor. Dünyanın ilk zamanlarında da oluşan bu meteor yağmurları bu şekilde dünyanın ilk suya kavuşmasına vesile olmuşlar. Çarpan meteorlar suyun açığa çıkmasına sebep olmuşlar. Meteorların yörüngelerinden çıkıp dünyaya yönelmeleri ise dev gezegen jupiterin çekim gücü ile olduğu sanılmakta. Suyun dünyanın oluşum safhalarında sanıldığından da erken oluştuğu anlaşılıyor.

tagish_lake_1

Resim 2 http://calgary.rasc.ca/photos/tagish_lake_1.jpg

Resim 3 Dr.Michael Zolensky (nasa) meteorun %20 sini suyun teşkil ettiğini görüyor

tagish_lake_4

Dr.Stephan Mojzis –University of Colorado. Dünyadaki en eski kaya parçalarını alıp toz haline getirdi ve içinde zirkon parçaları buldu. İyon bir mikro sonda kullanarak zirconların içindeki O2 ni ölçtü.

Kristallerin belli bir kayaç türünde meydana geldiğini buldu. Ve bu kayaçta sadece su olunca oluşan bir kayaç türü idi. Zirconların olduğu dönemde suyun olduğu kanıtlanmıştı. Bu zirkon içeren kayaçların bazıları yaklaşık 4,5 milyar yıl yaşında idi. Bundan önce ilan edilen en eski kaya 4.28 milyar yıl idi. Bu ise dünyanın oluşumu başladığından 150 milyon yıl sonra suya kavuştuğunu ispatlıyordu. Bu dönem denizler hidro termal oluşumlarla bolca demir ihtiva ediyordu. Bu aşamada yerkabuğunun sıcaklığı 100 C0 cıvarı idi atmosfer ise çok kalın ve oksijen yoktu. Atmosfer oksijen, nitrojen ve karbondioksitten oluşuyordu. Oluşumun başayalı 500 milyon yıl olmuştu okyanuslar oluşmuştu. Dünya soğumaya başlamıştı. Ama hala oksijen yoktu.

DÜNYANIN EN ESKİ FOSİLLERİ STROMATOLİTLER 3,5 MİLYAR YIL YAŞINDA.

Bu konuyu araştıran bilim adamlarından biride Dr.Martin Van Kranendonk –Geolocical Survet Of Western Avustralyanın batı kıyılarında bulunan shark bay gelerek burada stromatolit adı verilen kayaları inceledi. Resim 4.

300px-Stromatolites_in_Sharkbay

Resim 4 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu

Bu kayalar son buzul çağından beri burada bulunmaktaydılar. Bu tip fosilleşmiş canlı kalıntılarından oluşan kayalara ‘stromatolit’ adı veriliyor. Üzerlerinde yeşil mavi renkli bakteriler yaşamaktaydı. Resim 5.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/jeolojik/KambrOncesi/stromatolites%20fosili2.jpg

Resim 5 http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/jeolojik/KambrOncesi/stromatolites%20fosili2.jpg

Bu canlılar fotosentez yapmaktaydılar. Güneş enerjisi ile CO2 di O2 ne çeviriyorlardı. Stromatolitler, siyanobakteriler çıkardığı karbondiyoksitle çamur tortularının katman katman birikmesinden oluşuyor. Dünyayı yaşanabilecek bir alana dönüştürüyorlardı. Bu teze göre, Batı Avustralya’daki söz konusu 3,4 milyar yıllık kayalar Dünya’daki mikrobiyolojik yaşama en eski kanıtı teşkil ediyor. Stromatolit bir milyar yı oksijen üretmişler ama dünya atmosferinde yinede oksijen birikmemiş. Bu oksijen deniz suyundaki demir le reaksiyona girerek demir oksiti oluşturmuş demir oksit pas tortuları halinde deniz tabanında birikmeye başlamış.

Siyanobakterilerin oluşturduğu organo-sedimanter yapılardır.

strombig

Günümüzde, taban koşulları otobur veya oyucu bentik invertebratların (omurgasızların) yaşamasına uygun olmayan tatlı-su, acı-su ve sığ denizel ortamlarda oluşabilirler

3.5 milyar yıl önce…..Atmosferin mimarları: CYANOBACTERIA

Siyanobakteriler fotosentez yaparak CO2 tüketip O2 ürettiler…

Bu sayede önce denizlerde sonra atmosferde oksijen birikmeye başladı

Ve deniz tabanında demir katmanları oluşmaya başlamış.

800px-Black-band_ironstone_%28aka%29

Resim 6 1.bp.blogspot.com/_PjMVCKQDVg0/SsAxa60Xb1I/AA...

Bu sürecin sonunda artık oksijen atmosferde birikmeye başlamış. Oksijenin havada birikmesi 2,5 milyar yıl devam etmiş ve halende devam etmektedir. Günümüzden 500 milyon yıl öncesinde oksijen miktarı hayvanlarında yaşayabileceği seviyelere ulaşmıştır.

Bilim ekibinden NASA Astrobiyoloji Enstitüsü uzmanı Bruce Runnegar, kayaların mikropların salgılarından oluştuğunun altını çizerek şunları söylüyor: “Bu kayalar yeryüzündeki en eski yaşam kalıntısı diyebiliriz, zira bunlar salt jeolojik etkenlerin yaratabileceğinin ötesinde karmaşık yapılar.”

Dünyamızın ilk zamanlarının bu şekilde ceryan ettiğini sanıyoruz. Elbetteki en doğrusunu ancak yaratan bilir. Ona sığınıyoruz ve ona şükrediyoruz bilerek ve bilmeyerek faydalandığımız tüm nimetleri için.

Hiç yorum yok: